2003 var folkomröstningen av euron. En majoritet av svenska folket röstade då nej. Detta trots en massiv kampanj för ja-sidan. Där de flesta riksdagspartier företrädde ett ja. Nu väcks frågan om en ny folkomröstning inom de närmaste fyra åren.
Folket för Euro
Enligt den senaste tidens opinionsundersökningar så visar de att en majoritet av det svenska folket nu skulle rösta ja till ett byta av valutan till euro. Och därmed att Sverige skulle ingå i det europeiska valutasamarbetet.
Opinionen har svängt över tid, en del av det kan förklaras med den senaste tidens ekonomiska kris och tron att den kunde ha mildrats med en gemensam valuta.
En åsikt som förespråkarna bland annat hävdar. Nu är övertaget för ja-sidan relativt liten så att spekulera i en definitiv utgång vid en folkomröstning är nog lite vansklig.
Riksdagsmajoritet för Euron
Bland partierna i riksdagen råder det en majoritet för ett införande av euron. Partiernas åsikter enligt nedan.
Moderaterna säger ja, men anser att den tidigare folkomröstningen skall respekteras. Dock oklart hur länge det resultatet skall respekteras. Det har nämnts att under nästa mandatperiod, 2010 till 2014, skall ingen folkomröstning hållas.
Folkpartiet säger ja och vill ha en folkomröstning under nästa mandat period.
Kristdemokraterna säger ja och diskuterar internt om kravet på en folkomröstning skall komma under nästa mandatperiod.
Centerpartiet som tidigare varit motståndare anser att frågan bör utredas närmare på ett förutsättningslöst sätt. Krafter inom partiet säger ja.
Socialdemokraterna är i grunden positiva men vill precis som moderaterna respektera den tidigare folkomröstning. Också där oklart hur länge till.
Miljöpartiet säger nej.
Vänsterpartiet säger även de nej till euro.
Blir det folkomröstning?
Även om majoriteten av riksdagspartierna är för införandet av euron återstå frågan om det blir en folkomröstning under 2010 till 2014. Två av allianspartierna är för det och ytterligare ett, Moderaterna, har till viss del lämnat frågan öppen tillsammans med Socialdemokraterna. En synpunkt på det hela är hur länge man skall respektera den tidigare folkomröstningen i tid räknat.
Vid en Rödgrön valseger lär det knappast komma på tal med tanke på motståndet från Mp och V. Fast vid en Alliansseger kan även det dilemmat uppstå om Centerpartiet sätter sig till motvärn. Och oppositionen med Socialdemokraterna protesterar mot det hela.
Så framtiden är oviss. Men att frågan om folkomröstning kommer väckas i valrörelsen 2010 är nog klart.